Wat is spit?

Spit is een verzamelnaam voor aspecifiek lage rugklachten. Dat houdt in dat het een groep rugklachten betreft die geen direct aanwijsbare oorzaak (zoals b.v. een hernia) hebben maar wel degelijk (veel) klachten geven. Het wordt ook wel lumbago genoemd.
De oorzaak van spit zit hem in het niet goed meer samenwerken van de gewrichtsketen van de lage rug. De verstoorde samenwerking kan verschillende oorzaken hebben

Onderliggende oorzaken die spit kunnen faciliteren

Er zijn meerdere redenen waarom de onderdelen van de wervelkolom niet goed meer kunnen samenwerken. Grofweg kan er gesproken worden over
instabiliteitsproblemen die soms worden veroorzaakt door degeneratieve processen. Voorbeelden hiervan zijn:
 • (facet) artrose
 • versmalling van de tussenwervelschijf (discus)
 • osteofytvorming aan de eindplaten (kristalafzetting op de randen van de wervels)
De verandering die deze processen met zich meebrengen in de vorm van de gewrichten en botstructuren van de wervelkolom zal door de functie moeten worden gevolgd. Met de functie bedoelen we de manier van bewegen en hoe dat gestuurd wordt. Dit loopt vaak uit de pas, waardoor er een verstoring in de balans tussen vorm en functie ontstaat met instabiliteit van een segment (twee wervels die samen een gewricht vormen) als gevolg.

Instabiliteit kan natuurlijk ook ontstaan door een trauma waarbij krachten inwerken op de wervelkolom die te groot zijn om goed te begeleiden. Hierbij krijgt voornamelijk het kapsel van het gewricht een opdoffer en kan zijn taak van het sturen van het gewricht vaak tijdelijk niet goed meer uitvoeren. Het herstel hiervan kan moeizaam gaan en een verhuld probleem achterlaten die later als basis van spit kan dienen.

Als laatste kunnen aanpassingen van problemen elders in het lichaam aan de lokale gewrichten van de wervelkolom meer aanpassing vragen (compensatie) dan dat ze aan kunnen. Dit levert bij het uitvoeren van de eigen taak van de wervelkolom een risico op om dat sneller dan normaal overbelast wordt. Dit risico wordt groter wanneer de aanpassing niet tijdelijk is maar veel langer aanwezig blijft (adaptatie). Een voorbeeld hiervan is een knieklacht die maar niet overgaat waardoor er een verstoord looppatroon ontstaan is als compensatie om de pijn op korte termijn te ontwijken. Doordat de klacht maar blijft bestaan verandert de compensatie langzaam in een adaptatie en beweegt de hele bewegingsketen aangepast aan het "mank"lopen. Ook de wervelkolomgewrichten doen hier in mee.

Klachten bij lumbago of spit

Lumbago of spit is een naam die wordt afgeleid uit de aan- of juist afwezigheid van klachten.
Klachten die aanwezig zijn:
 • pijn aanwezig in de lage rug
 • pijn kan daarbij aanwezig zijn in de billen, dijen en bovenbenen. alles boven de knie.
 • moeite met normaal bewegen van de lage rug
 • stijve en gespannen spieren van de lage rug

Klachten die afwezig zijn:
 • pijn die verder dan de knie uitstraalt
 • verlies van controle over of sterk veranderde toiletgang of blaascontrole
 • krachtvermindering in een of beide benen
 • veranderende sensaties in het been zoals b.v. heet-koud of tast
 • prikkelend of tintelend gevoel in het been
 • doof-dodig gevoel in het been
Twijfelt u, neem contact met ons op.

Oplossingen spit en lumbago

Wanneer u hulp gaat zoeken komt u meestal bij de huisarts, fysiotherapeut of mensendieck-therapeut uit. De huisarts geeft soms medicatie om de pijn te dempen en/of de spierspanning af te laten nemen. Daarnaast verwijst hij ook door naar de fysiotherapeut of mensendieck-therapeut. Hier is de standaard vaak oefeningen krijgen en bewegen.

Bij lumbago of spit werkt het goed om de reden achter de klachten aan te pakken. Hier specialiseren wij ons in. Wij trachten zowel de aanwezige spitklachten als de bron via behandelingen Manuele Therapie e.s. aan te pakken.